IRL Ledarskap har sedan starten 2007, arbetat med ett unik koncept som utgår räddningstjänstens behov av ledar- och medarbetarutveckling. Fokus är att räddningstjänstens chefer och ledare känner sig bekväm i arbetsgivarrollen och trygg i personliga ledarskapet. Och att medarbetare känner stolthet och meningsfullhet med var att anställd på räddningstjänsten.
Att kunna unika räddningstjänst kulturen, gör att vi har ett utbildingskoncept som deltagarna känner igen sig och därmed får förtroende för IRL. Vi har övningar, uppgifter och vassa frågor som utmanar deltagarna att ta ställning och motivera sin uppfattning. Exempel: Vart har du din lojalitet, både formella och sociala, som styrkeledare, när det riktas kritik mot ledningen?
En annan unikhet med IRL, som vi kan är förändringsarbete med räddningstjänstkulturen. Där kan vi sätta in frågor och utveckla personalen. Exempel: Vilken jargong har vi på räddningstjänsten? Hur kan vi utforma en god feedbackskultur i stället för osund jargong?
Det finns tydliga sociala normer och hierarkier, över hur man skall tänka och agera i grupper. I grunden handlar det om att det är ett mänskligt behov av att tillhöra gruppen och inte bli utfryst. Detta leder till att vissa personer i gruppen behöver anta beteende som de egentligen inte känner sig bekväm med. Akademiskt benämns det som maskulinitetsnormer men kan också kallas för manliga jargonger. Dessa normer/beteende har både positiva och negativa sidor. Det kan komma i uttryck som genuin vänskap, stödja varandra vid personliga svårigheter men också hårda pikar/kommentarer/skämt, konkurrens, hackordning. Det stora dilemmat är att den som ger pikar kan tycka "man får tåla lite skämt". Men den andra personen kan uppleva det som ren och skär mobbing.
När det gäller minoriteter exempel kvinnor, så upplever många kvinnor mikrostress och som uttrycks genom mikroaggressioner av män. Exempel kommer med ovälkommande kommentarer och beteende. Detta ledar till en psykosocial arbetsmiljö som blir otillfredställande och kan leda till att kvinnor slutar på grund av detta.
Ola Mårtensson kan räddningstjänstens organisationskultur och har akademiska meriter. Ola ha utbildat räddningstjänstens ledare sedan 1995 på Räddningsverkets skola Rosersberg, Brandskyddsföreningen, MSB och har drivit eget utbildningsbolag.